Το παρελθόν μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 02 Απρίλιος 2013 17:20

Νεοελληνική Γλώσσα


Α΄ Γυμνασίου


Διαθεματική Εργασία: Το παρελθόν μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης ενότητας, επιχειρήσαμε να υλοποιήσουμε την προτεινόμενη δραστηριότητα συλλέγοντας ασπρόμαυρες φωτογραφίες για το σχολείο μας. Επειδή οι σχολικές φωτογραφίες όπως φάνηκε ήταν αρκετά σπάνιες, γι? αυτό διευρύναμε το θέμα και ψάξαμε γενικά για ασπρόμαυρες οικογενειακές φωτογραφίες. Αφού συζητήσαμε στην τάξη για την εφεύρεση της φωτογραφίας και την αξία των παλιών φωτογραφιών, οι μαθητές προσφέρθηκαν να αναζητήσουν παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες γάμου, βάφτισης, οικογενειακών ή σχολικών γιορτών, από τη στρατιωτική θητεία ή την ώρα της εργασίας.

Τονίστηκε στην τάξη ότι οι φωτογραφίες παλιά δεν ήταν κάτι το εύκολο και κοινό όπως τώρα. Δεν υπήρχε φωτογραφική μηχανή σε κάθε σπίτι, πολύ περισσότερο κινητό τηλέφωνο με κάμερα, για να αποτυπώνουμε αυτόματα κάθε στιγμή της ζωής μας. Οι φωτογράφοι ήταν επαγγελματίες που καλούνταν ειδικά για να απαθανατίσουν μια σημαντική στιγμή της οικογένειας ή του ατόμου. Επομένως, δεν υπήρχε και η έννοια της αυθόρμητης πόζας, η στάση του σώματος ήταν πάντα προσχεδιασμένη σύμφωνα με τις υποδείξεις του φωτογράφου. Ακριβώς επειδή οι παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες ήταν λίγες σε κάθε σπίτι, ειδικά στα χωριά που η πρόσβαση στο φωτογράφο ήταν ακόμη πιο σπάνια, έχουν και μεγαλύτερη αξία.

Οι φωτογραφίες που έφεραν τα παιδιά, φωτοτυπήθηκαν και στη συνέχεια κολλήθηκαν σε δύο ταμπλό. Πατώντα έδω μπορείτε να δείτε ένα αλμπουν με τις φωτογραφίες των μαθητών, για να τις απολαύσετε και εσείς. 


Τμήμα Α΄2, σχολικό έτος 2012-13

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ντανίκα Αναστασία


Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 28 Σεπτέμβριος 2013 18:10
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση