Σκέψου πριν αναρτήσεις PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 23 Ιανουάριος 2014 21:23

Ενότητα 2: Χρήση εργαλείων έκφρασης, επικοινωνίας, ανακάλυψης και δημιουργίας: Μεγάλες Δραστηριότητες

Δραστηριότητα: Χάνεται ο έλεγχος των φωτογραφιών και των βίντεο κατά το «ανέβασμά» τους στο Διαδίκτυο

Στην δραστηριότητα αυτή θα εργαστείτε ομαδικά για να δημιουργήσετε μια ιστορία. Την οποία θα αναρτήσετε στο περιοδικό του σχολείου.

Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να κατανοήσουμε οτι πρέπει να σκαφτόμαστε πριν δημοσιεύσουμε μια φωτογραφία ή βίντεο στο Διαδίκτυο. 

Τα βήματα που θα ακολουθήσετε είναι :

1. Από το δίμηνο ηλεκτρονικό περιοδικό του saferinternet θα διαβάσετε παρακάτω μια δημοσίευση για το θέμα σας. 

Η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine, ο επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου INHOPE  (www.inhope.org), ενημερώνει για τα παρακάτω αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από το Internet Watch Foundation, τον συνάδελφο - εκπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στο Δίκτυο INHOPE.

Η έρευνα αυτή αποδεικνύει ότι το 88% των αυτοδημιουργημένων εικόνων και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου που βρέθηκαν στο Διαδίκτυο από τους αναλυτές της έρευνας, είχαν παρθεί από την αρχική τους τοποθεσία και είχαν ανέβει σε άλλους ιστοχώρους.

Η έρευνα αυτή, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα που είχαν συλλέξει οι αναλυτές διαδικτυακού περιεχομένου του IWF κατά τη διάρκεια του μήνα Σεπτεμβρίου 2012, είχε σκοπό να δημιουργήσει μια εικόνα για το πόσες εικόνες και πόσα βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου δημιουργούνται από τους ίδιους τους νέους και υπάρχουν στο Διαδίκτυο.

Σκοπός της ήταν επίσης να ανακαλυφθεί πόσο από αυτό το περιεχόμενο έχει αντιγραφεί από την αρχική πηγή του και έχει τοποθετηθεί σε άλλους ιστοχώρους. Σε λιγότερο από 48 ώρες εργασίας, οι αναλυτές του IWF συνάντησαν πάνω 12,000 τέτοιες εικόνες και τέτοια βίντεο διανεμημένα σε πάνω από 68 ιστοχώρους.

Οι περισσότερες από αυτές τις εικόνες και τα βίντεο (88%) εμφανίστηκαν σε «παρασιτικούς ιστοχώρους», που σημαίνει ότι ελήφθησαν από την αρχική τους τοποθεσία και δημοσιεύθηκαν σε άλλους ιστοχώρους.

Οι παρασιτικοί αυτοί ιστοχώροι είχαν δημιουργηθεί για το μοναδικό σκοπό της διάθεσης σεξουαλικών εικόνων και βίντεο νέων ατόμων, και ως εκ τούτου περιείχαν μεγάλη ποσότητα σεξουαλικού περιεχομένου.

Η Susie Hargreaves, ηΠρόεδροςτου Internet Watch Foundation, αναφέρει:

«Η έρευνα επιβεβαιώνει μια ανησυχητική ένδειξη ως προς τον αριθμό των διαδικτυακών εικόνων και βίντεο, όπου απεικονίζονται νέοι να εκτελούν σεξουαλικές πράξεις και να ποζάρουν. Υπογραμμίζει επίσης το πρόβλημα

που υπάρχει στον έλεγχο αυτών των εικόνων: μόλις μια εικόνα αντιγραφεί σε έναν παρασιτικό ιστοχώρο, η απλή αφαίρεσή της από τον διαδικτυακό λογαριασμό δεν θα είναι πλέον επαρκής. Οι νέοι πρέπει να αντιληφθούν ότι μόλις η εικόνα ή το βίντεο εμφανιστεί στο Διαδίκτυο, δε θα μπορέσουν ποτέ

να το αφαιρέσουν πλήρως».

 

Κύριες πληροφορίες και βασικά ευρήματα της έρευνας:

1. Ο χρόνος διεξαγωγής της έρευνας ήταν 47 ώρες εργασίες σε τέσσερις εβδομάδες.

2. Συνολικά 12.224 εικόνες και βίντεο αναλύθηκαν και καταγράφηκαν.

3. Το περιεχόμενο βρέθηκε σε 68 διακριτούς ιστοχώρους.

4. Βρέθηκαν 7.147 εικόνες.

5. Βρέθηκαν 5.077 βίντεο.

6. Βρέθηκαν 5.001 στοιχεία τα οποία περιείχαν και εικόνα και βίντεο.

7. Από τις/τα 12.224 εικόνες/βίντεο, 10.776 βρέθηκαν σε παρασιτικούς ιστοχώρους.

8. Οπότε, το 88% του περιεχομένου είχε παρθεί από τον αρχικό ιστοχώρο.

9. Σε μόνο 14 περιπτώσεις, οι αναλυτές δεν μπόρεσαν να καθορίσουν κατά πόσο ο χώρος δεν ήταν παρασιτικός ιστοχώρος.

Τα Childnet International και SWGfL έχουν αναπτύξει μέσα αφύπνισης και ενημέρωσης πάνω στις πιθανές συνέπειες ανταλλαγής σεξουαλικών εικόνων και βίντεο, καθώς και παροχής συμβουλών και καθοδήγησης των νέων, οι οποίοι έχουν ανταλλάξει τέτοιου είδους εικόνες.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.iwf.org.uk.

 

Εκδότης:

Safer Internet Hellas,

EπικεφαλήςΔράσης

Ενημέρωσης Saferinternet.gr,

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς

Διαδικτύου


2.  Δείτε κάποια ενδιαφέροντα βίντεο :

Το άλμπουμ με τις φωτογραφίες
Think before you click
Προσέχω όταν Συμμετέχω 
Think Before You Post My Face
Megan's Story

3. Έπειτα ο καθένας σας θα προτείνει 2 λέξεις που έχουν σχέση με το θέμα σας τις οποίες και θα καταγράψετε

Και τέλος ο καθένας θα επιλέγει μία λέξη κάθε φορά και θα συμπληρώνει την ιστορία.  Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 23 Ιανουάριος 2014 22:42
 
 
Διαφήμιση
Διαφήμιση